Bortom BNP-tillväxt

Följ @BortomBNP på

Bortom BNP:s seminarium välbesökt under Almedalsveckan

- Framtiden är öppen, och det är viktigt att utforska flera olika framtider samt att politiskt styra mot de mest hållbara framtiderna, det sa Pernilla Hagbert, som inledde seminariet med titeln Hållbar utveckling utan tillväxt?!

Det är viktigt att lyfta frågan om vem som missgynnas av omställningen för att hitta motståndet, sa en av talarna David Kihlberg, Klimatchef hos Naturskyddsföreningen.

- Det är feltänkt att ekonomisk tillväxt är ett mål, tillväxt är ett medel, inte ett mål, som vi måste kunna byta ut mot andra medel när det inte längre hjälper oss, fortsatte David Kihlberg.

Den före detta riksdagsledamoten Sara Karlsson sa att det är svårt för politiker att vara tillväxtkritiska när samhället formulerar sina argument utifrån tillväxt som nödvändigt eller positivt, och menade att det är farligt när hållbar utveckling avpolitiseras.

För en omställning måste till på något sätt, men vi måste erkänna att den kommer vara jobbig och hantera den utifrån det, menade David Kihlberg.

- Relationen tillväxt och hållbar utveckling är inte tillräckligt beforskad, vilket leder till en rad illa underbyggda antaganden, sa Göran Finnveden, projektledare för Bortom BNP-projektet.

Senast ändrad: 2018-09-17

Webbplatsen administreras av IVL Svenska Miljöinstitutet AB | © IVL

.